Entidades vicentinas de la Comunidad Valencia piden a "Les Corts Valencianes" la declaración de 2019 como "Año de San Vicente Ferrer".

28 de mayo de 2018

En el lugar donde nació San Vicente Ferrer, 26 entidades vicentinas (entre ellas nuestra Cofradia) han suscrito una petición para que les Corts Valencianes insten al Consell a que declare el año 2019, AÑO DE SAN VICENTE FERRER, en honor de este gran personaje de la historia valenciana, y a tomar las acciones necesarias para implusar y promover las actividades, públicas y privadas, que se desarrollen con motivo de la conmemoración del VI centenario de su muerte en Vannes (Francia).

La petición dice lo siguiente:

L'egrègia figura d'este valencià, polièdrica on les hi haja, encarna una série de valors d'enorme resonància cívica, en acontenyiments d'una gran transcendència com va ser la seua intervenció decisiva per al nomenat Compromís de Casp en 1412.

No hem d'oblidar, de cap manera, el seu infatigable posicionament al costat dels més pobres, indefensos, marginats i explotats de la societat del seu temps, sent un dels primers promotors de lo que hui díriem la justícia social. Un dels eixemples d'esta gran llavor social és la fundació de lo que hui en dia se coneix com a Colege Imperial de Chiquets Òrfens de Sant Vicent Ferrer. Esta institució creada en 1410 pel propi dominic valencià porta més de siscents anys atenent i educant a chiquetes i chiquets desfavorits.

Aixina mateix, Sant Vicent Ferrer va ser un alvançat al seu temps, potser un dels primers europeus conscients de ser-ho. Resulta fascinant comprovar com l'idea d'Europa estava en la seua ment i en la seua obra fa més de siscents anys, d'ahí el seu caràcter universal.

Els valencians podem proclamar, orgullosos, que va nàixer en la nostra terra, que va ensenyar Teologia i Filosofia dins dels murs del Convent dels Dominics, que ocupà la càtedra de Teologia en la Catedral de Valéncia (precursora del posterior Estudi General que donaria lloc a l'Universitat de Valéncia), que parlà de Deu i de pau a tota l'Europa del seu temps en llengua valenciana i que hui és venerat des d'Asia a Amèrica. Per això no és només nostre, Sant Vicent Ferrer és del món.

Davant d'estos fets, resulta completament comprensible que la seua figura haja conseguit creuar els oceans del temps i estar hui tan viu i en una herència tan rica i tan variada.

Els valencians, com a hereus directes de Sant Vicent, tenim una responsabilitat especial en la salvaguarda del seu llegat.

És per tot això que les associacions que continuem treballant hui en dia per mantindre viva la seua gran obra, religiosa, social i cultural, nos dirigim a Vosté, de la mateixa manera que als Síndics de tots els Grups Parlamentaris, per a que les Corts, com a representació del poble valencià, acorden ajudar i participar activament en la commemoració d'este VI centenari.

Aixina mateix, solicitem que s'inste al Consell per a que declare l'any 2019, ANY DE SANT VICENT FERRER, en honor d'este gran personage de l'història valenciana, i a prendre les accions necessàries per a impulsar i promoure les activitats, públiques i privades, que es desenrollen en motiu d'esta commemoració.

Molt cordialment,